Διαδικασία ανάδειξης Προσκόπων Έθνους

Η απόκτηση του Διακριτικού Προσκόπου Έθνους αποτελεί την κορυφαία επιβράβευση των προσπαθειών και του αποτελέσματος της Προόδου του Ανιχνευτή και είναι η ανώτερη διάκριση που του απονέμεται όσο είναι διαπαιδαγωγούμενος στην Προσκοπική Κίνηση.

Η Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους οργανώνεται από 5μελή Επιτροπή, η οποία ορίζεται με εισήγηση της Εφορείας Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε., από τον Γενικό Έφορο. Η 5μελής επιτροπή απαρτίζεται από έμπειρους Βαθμοφόρους του Κλάδου Ανιχνευτών με πιστοποιημένη εμπειρία ως Βαθμοφόροι σε Κοινότητα Ανιχνευτών και γνώση του περιεχομένου της Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους

Η Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους περιλαμβάνει:

1. Διήμερη εξερεύνηση σε άγνωστο έδαφος και πραγματοποίηση συγκεκριμένων εργασιών σχετικών µε τα θέματα που αναφέρονται κυρίως στο πεδίο ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΦΥΣΗΣ χωρίς να αποκλείονται και θέματα από άλλα πεδία ενασχόλησης.

2. Παρουσίαση στοιχείων από την Ανιχνευτική του δραστηριότητα και την εν γένει ζωή του ως Ανιχνευτή.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιείται με πρωτότυπο τρόπο χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους π.χ. με διαφάνειες, χαρτόνια, σκίτσα, ημερολόγιο, συλλογές, φωτογραφίες, κείμενα, απαγγελίες κ.λπ, για να περιγραφεί η Ανιχνευτική του δραστηριότητα, η ζωή του στην Προσκοπική Κίνηση γενικότερα (εάν υπήρξε Λυκόπουλο ή /και Πρόσκοπος), αλλά και το όραμα του, για το μελλοντικό του ρόλο στη διαμόρφωση ενός Καλύτερου Κόσμου. Η χρονική διάρκεια της παρουσίασης καθορίζεται εγκαίρως από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

3. Αξιολογείται η συμμετοχή του Ανιχνευτή σε Δράση Προσφοράς που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή διεξαγωγής.

Κατά τη διάρκεια της Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους θα αξιολογείται η συνολική παρουσία του Ανιχνευτή σύμφωνα με τις Αρχές της Προσκοπικής Κίνησης.

Ο υποψήφιος που θα συμμετάσχει επιτυχώς στην Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους ονομάζεται Πρόσκοπος Έθνους με εγκύκλιο του Γενικού Εφόρου και σε ειδική Τελετή του απονέμεται το διακριτικό σήμα καθώς και το Μαντήλι Προσκόπου Έθνους. Ο ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΕΘΝΟΥΣ όταν γίνει Βαθμοφόρος εξακολουθεί να φέρει στη στολή του το σχετικό διακριτικό. Το δε Μαντήλι Προσκόπου Έθνους φέρεται μόνο σε εκδηλώσεις που αφορούν στο θεσμό του Προσκόπου Έθνους.

Στην τελετή αυτή πραγματοποιείται πρόγραμμα ομιλιών και εκδηλώσεων από επίσημους καλεσμένους και ανθρώπους του Πνεύματος. Ο απώτερος παιδαγωγικός προσανατολισμός του περιεχομένου του λόγου τους θα είναι η ευαισθητοποίηση των νέων ενήλικων μελών της Κίνησης σε Κοινωνικά και Εθνικά θέματα, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους ως πολίτες στην κοινωνία.

Επικοινωνία

  • Email proskopoipyva@peda.gr
  • Τηλέφωνο +030 694 5233 054
  • Διεύθυνση Δ. Αλεξάτου (πρώην Σύμης) & Αλκής, 13451, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό
Top